Lokale WordPress installatie

Een lokale WordPress installatie opzetten

Introductie

Let op: InstantWP is niet langer online beschikbaar. Dit artikel staat enkel nog online voor naslag doeleinden. Een alternatief voor InstantWP is Local by FlyWheel.

Als je een WordPress website gaat opzetten, kan het fijn zijn om wat te experimenteren voordat je je werk online zet. Met een plug-in als Maintenance kun je je website in onderhoudsmodus plaatsen: als ingelogde gebruiker zie je alle inhoud van de website, maar niet ingelogde bezoekers zien een mooie ‘onder constructie’ melding.

Maintenance plug-ins zijn minder handig als je site al online staat en bezoekers ontvangt. In dat geval kan het fijn zijn om op je eigen computer of laptop een soort thuiskopie van je website te draaien: een lokale WordPress installatie. Zo kun je ook later nog andere instellingen, plug-ins, thema’s en upgrades testen voordat je de bezoekers van je website lastig valt met eventuele fouten.

Webserver software

Om een werkende WordPress installatie op te zetten heb je een combinatie van programma’s nodig die van je computer een webserver maakt: een webserver, een database server en PHP zijn nodig voor WordPress. Voor Windows zijn deze programma’s beschikbaar in handige bundels: WAMP, XAMPP en AMPPS zijn de bekendste. Persoonlijk heb ik een voorkeur voor de laatste omdat je vrij gemakkelijk vanuit AMPPS een installatie van WordPress (of een ander CMS als Drupal of Joomla!) kunt toevoegen. In WAMP en XAMMP zul je de volledige WordPress installatieprocedure moeten doorlopen. Als alternatief voor een nieuwe installatie kun je een verhuizing te doen zoals beschreven in Migratie: WordPress van domein verhuizen.

Er kleven ook nadelen aan deze bundels: als een installatie niet meteen werkt moet je de techniek induiken om het probleem op te lossen. Dat kan best lastig zijn als je geen IT achtergrond hebt, want de documentatie is niet altijd actueel en volledig. Door één van de cursisten van de WordPress Cursus werd ik gewezen op een alternatief.

Instant WP

Instant WP bundelt niet alleen de benodigde webserver software, maar voegt er ook WordPress aan toe. Het programma is weliswaar alleen in Engels beschikbaar, maar het is dan ook gratis software. De installatieprocedure is simpel en kan in 5 minuten worden doorlopen:

 1. Download de laatste versie van InstantWP
 2. Open het gedownloade programma en start de installatie
 3. Navigeer naar de map waar Instant WP is geïnstalleerd
 4. Start InstantWP

Instant WP

Bij het starten van Instant WP, kom je in het bovenstaande scherm. Je kunt hetzelfde scherm ook oproepen door in je webbrowser naar http://localhost:4001 of http://127.0.0.1:4001 te navigeren. Vanuit dit startscherm heb je direct toegang tot de geïnstalleerde WordPress installatie en het bijbehorende beheersgedeelte. Ook zijn er handige knoppen om snel naar de Plugins en Themes mappen te navigeren.

Bedrijfsklaar maken

Instant WP komt met versie 4.5 van WordPress, dus je mag meteen een upgrade doen naar de laatste WordPress versie. Vervolgens zul je de plug-ins en thema’s die je in je productie website gebruikt moeten installeren en je zult een database import moeten doen om een kopie van je website te realiseren.

Voordat je je database importeert kan het verstandig zijn om de database van je lokale WordPress installatie een reset naar de standaard instellingen te geven. De daarvoor benodigde plug-in is bijgeleverd door Instant WP. De reset is alleen nodig als het belangrijk is dat je met je eigen content werkt en geen instellingen en inhoud meeneemt die Instant WP al voor je heeft gedaan. Via de functies export en import in het WordPress Extra menu kun je gegevens uit je database overzetten. Onder Extra > Export kun je kiezen welke gegevens je uit je productie website wilt overzetten. Via Extra > Import kun je het verkregen bestand op je lokale website weer importeren.

Migratie

Stiekem is de export-import procedure geen echte database migratie. Je zet maar een deel van de gegevens uit je database over. Als je een volledige kopie van je website &database wilt, moet je iets grondiger te werk gaan en moet je in feite een migratie uitvoeren zoals we die eerder hebben beschreven. Je kunt dan gebruik maken van de webserver van Instant WP door de site te migreren naar een map binnen de “..\iwserver\htdocs\” map van Instant WP. Dus, stel je hebt Instant WP op je lokale machine geïnstalleerd in de map

C:\InstantWP_4.5\

Migreer je website dan naar:

C:\InstantWP_4.5\iwserver\htdocs\MAPNAAM_DIE_JE_ZELF_MAG_BEDENKEN\


Reacties

6 reacties op “Een lokale WordPress installatie opzetten”

 1. Hallo, ik heb versie 4.5 geïnstalleerd en wil de nieuwere versie installeren.
  Kan ik die gewoon over de bestaande versie heen zetten en blijven dan al mijn Database instellingen en gegevens behouden?

  1. Louis Wolf

   Ik zou _altijd_ eerst een backup maken van zowel de bestanden als de database.

 2. Ad Rienks

  Bedankt zeg, voor de tip over instant_WP! Daarmee ben je echt in 5 minuten klaar.
  Voor zover ik kan zien, werkt alles prima. Heb gelijk alles geüpdatet, dat ging ook naadloos.

  Nogmaals bedankt,
  Vriendelijke groet,
  Ad Rienks

  1. Louis Wolf

   Graag gedaan. Het artikel over Flywheel is misschien ook interessant voor je.

 3. Helaas, de volgende melding krijg ik wanneer ik probeer Instant WordPress te downloaden: Het DNS-adres van de server van instantwp.com kan niet worden gevonden.

  1. Louis Wolf

   Vreemd, hier werkt de volgende link prima: Download Instant WP 5.3.5.

   InstantWP is inderdaad niet meer te downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *