Je handschrift als lettertype

Je handschrift als lettertype

Introductie

LET OP
Deze blogpost is achterhaald. De service myscriptfont.com is overgenomen door Calligrapher.com en dat werkt niet volgens onderstaande instructies.

Dit keer geen WordPress post, maar meer een vakantie-bezigheid. Ik laat je zien hoe je je eigen handschrift kunt omzetten naar een lettertype. Misschien komt het je ooit nog eens van pas, en zo niet dan was het leuk om te doen. Het uiteindelijke resultaat kun je bijvoorbeeld gebruiken in je tekstverwerker of op je website.

De omzetting van je handschrift gebeurd online via myscriptfont.com en gaat via de volgende stappen:

 

Stap 1: Download het handschrift template

Vanaf de MyScriptFont website kun je het benodigde template als PDF downloaden. Dit template ga je invullen met je handschrift.

Handschrift als lettertype

Het template bevat donkere en lichte vierkantjes. Zorg dat je binnen de lichte vierkantjes schrijft. Alles wat je buiten het vierkantje schrijft wordt van je letters afgeknipt. De licht grijze, horizontale lijntjes binnen de vierkantjes geven je houvast voor hoe hoog of laag je letter staat. Persoonlijk schrijf ik niet zo netjes, dus ik heb me daar niet te druk over gemaakt.

 

Stap 2: Print het template

Print het gedownloade template. Het is best lastig om consequent alle letters ´goed´ te schrijven, dus print het template bij voorbaat alvast een paar keer extra. Een zwart-wit print werkte bij mij prima.

 

Stap 3: Vul het template formulier in

De kwaliteit van het uiteindelijke lettertype is afhankelijk van hoe goed de software jouw geschreven tekst kan ´lezen´. Neem daarom een goed schrijvende, zwarte pen. Zo voorkom je dat er witte gaten in de letters van je uiteindelijke lettertype vallen doordat er ergens geen inkt op het papier zat. Zwart zorgt voor het beste contrast met de witte achtergrond, waardoor je scan van goede kwaliteit zal zijn.

Optionele letters

De ´extra letters´ zijn optioneel. Ik gebruik kleine klinkers met accent tekens nog wel eens, dus die heb ik allemaal ingevuld. De hoofdletters heb ik achterwege gelaten. Ook de rechte haken ([]), de ampersand (&) en de verticale lijn (|) gebruik ik af en toe, dus ook die heb ik ingevuld. Let op: de accolades komen twee keer voor op het formulier. Als je ze beide invult, worden de laatste (optionele) accolades gebruikt in je lettertype.

 

Stap 4: Scan het ingevulde template

Als je alle letters naar tevredenheid hebt ingevuld, kun je het template inscannen. Scan het template niet in kleur, maar gebruik een grijswaarde instelling voor het beste resultaat.

 

Stap 5: Upload het gescande template

Klaar om te uploaden! Upload het bestand en geef je lettertype een naam. Deze naam komt straks terug in – bijvoorbeeld – je Word programma als je het lettertype installeert. MyScriptFont geeft je de keuze tussen OTF (Open Type Font) en TTF (True Type Font). Over het algemeen wordt OTF gezien als beter, maar je besturingssysteem snapt beide typen. Kortom, het maakt niet zoveel uit wat je kiest.

 

Stap 6: Download je lettertype

De omzetting van je handschrift naar het lettertype duurt een aantal seconden. Zodra het zover is, download je het lettertype. Onthoud waar je het bestand op je computer hebt opgeslagen.

Stap 7: Installeer je font!

Navigeer naar het opgeslagen bestand. In Windows kun je het font previewen door erop te dubbelklikken. Vanuit het preview venster heb je meteen ook de mogelijkheid om je font te installeren.

Lettertype preview Windows
Et voilá; het resultaat is je eigen handschrift als lettertype! Deze tekst is, net als de rest van dit artikel, te selecteren en kan gekopieerd worden.

Uitproberen van je handschrift

Hoe vreemd het ook klinkt, ik vond het moeilijk om mijn eigen handschrift in één keer goed te krijgen. Om mijn handschrift te testen heb ik daarom een Word documentje gemaakt (hier de downloaden) met een aantal letter- en cijferreeksen zodat ik snel kan zien waar het lettertype eventueel moet worden aangepast.

Je lettertype corrigeren

Na een aantal keer schrijven-scannen-uploaden-downloaden-installeren merkte ik dat ik steeds wisselende letters ´verkeerd´ ging schrijven. Eigenlijk wilde ik twee templates kunnen combineren omdat ze samen wel alle letters bevatten zoals ik ze graag wilde. Om dat voor elkaar te krijgen kun je het programma  Font Forge gebruiken. Als het programma eenmaal hebt geïnstalleerd kun je via de volgende stappen twee lettertypen samen voegen:

 1. Open je ´redelijk ok´ font in Font ForgeFont Forge screenshot
 2. Verwijder de letters waarover je niet tevreden bent via: Rechter muisknop > Clear
 3. Kies onder Element voor Merge Fonts…
 4. Selecteer je andere ´redelijk ok´ lettertype
 5. Klik op Ok en vervolgens op Yes
 6. Kies nu onder File voor Generate Fonts…
 7. Kies in de bovenste, linker pulldown menu voor True Type
 8. Sla je nieuwe lettertype op
 9. Installeer het lettertype
 10. Klaar!

Het lettertype op je website gebruiken

Als je je eigen website beheert weet je misschien ook dat je eigen lettertypen kunt gebruiken in je webpagina’s. In het volgende voorbeeld nement we wordpress-cursus.ttf als voorbeeld, maar je gebruikt natuurlijk je eigen lettertype. Maak je op je webserver (bijvoorbeeld in je child theme) een mapje fonts met daarin het lettertype wordpress-cursus.ttf, dan kun je je lettertype als volgt via CSS importeren en gebruiken:

@font-face {
  font-family: WordPressCursus;
  src: url(fonts/wordpress-cursus.ttf);
}

body {
  font-family: WordPressCursus;
}

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *