Programma WordPress Cursus voor beginners

Hieronder vind je het dagprogramma voor de WordPress beginnerscursus, met streeftijden.

10:00u

We gaan kort in op hoe websites werken, wat WordPress precies is en hoe WordPress zich verhoudt tot andere systemen.

Je leert hoe je Berichten en Pagina’s kunt aanmaken en beheren. Ook kijken we hoe je beide ‘post types’ kunt inzetten, afhankelijk van het doel van de website. In de cursus werken met de, eind 2018 geïntroduceerde, blok-editor (Gutenberg editor).

In een oefenomgeving zullen we WordPress installeren. Hierbij wordt gewezen op aandachtspunten bij de installatie van WordPress en bij het bouwen van een website in het algemeen. Ook worden de belangrijkste instellingen ná de installatie van jouw website behandeld.

We gaan in op de werking van menu’s binnen WordPress en het belang van een gebruiksvriendelijke navigatiestructuur op je website. Hierbij speelt ook vindbaarheid (SEO) een rol.

Omdat WordPress een blog-systeem is, bevat het een uitgebreid reactiesysteem. We gaan in op de werking, de overwegingen en handelingen die hierbij horen. Ook behandelen we hoe je comment-spam kunt voorkomen.

12:45u

Bij deze workshop is een verzorgde lunch inbegrepen. Na een korte rondleiding door de gebouwen van het Honigcomplex, lunchen we bij één van de horeca gelegenheden op het terrein.

13:30u

In je teksten wil je de mogelijkheid om afbeeldingen, video’s en andere bestandstypes te kunnen opnemen. We laten zien hoe je dit soort bestanden aan je Artikelen en Berichten kunt toevoegen. Ook behandelen we externe content zoals Youtube en Vimeo.

We leggen uit wat widgets zijn en hoe je ze op jouw website kunt gebruiken.

Omdat WordPress vanuit zichzelf een relatief ‘kaal’ systeem is, kom je vroeg of laat in aanraking met Plugins en Thema’s. Door gebruik te maken van plugins en thema’s kun je van jouw website de mogelijkheden uitbreiden en het uiterlijk aanpassen. We zullen zien hoe je plugin’s en thema’s beoordeelt, installeert en activeert. Een aantal plugins worden specifiek bekeken.

Standaard bevat WordPress geen mogelijkheid om een contactformulier te maken. Omdat een contactformulier essentieel is voor bijna elke website, laten we zien hoe je formulieren kunt maken en wat globaal je opties zijn.

Het vindbaar maken van je website (Seach Engine Optimization) is een vakgebied op zich, maar een introductie is op z’n plaats bij het werken met WordPress. We kijken globaal naar de werking van de Yoast SEO plugin. Gedurende de dag worden ook andere interessante SEO tips en suggesties gegeven.

Hou hackers buiten de deur met een aantal eenvoudige handelingen.

16:00u

WordPress de Baas!