Local by Flywheel

WordPress op je computer met Local by Flywheel

Onlangs liep ik tegen een nieuw stukje software aan: Local by Flywheel. Eerder hebben we een post gepubliceerd over het opzetten van een lokale WordPress installatie met Instant WP. Maar Instant WP heeft nadelen. Zo komt de software met een verouderde versie van WordPress en zit je vast aan de meegeleverde versies van Apache, PHP en MySQL. Het is daardoor bijvoorbeeld niet mogelijk om je site te testen in combinatie met PHP 7.

Local doet eigenlijk hetzelfde als Instant WP, maar nu heb je de keuze uit de webservers Apache en NGinx, diverse PHP versies (inclusief versie 7) en verschillende varianten van MySql. Binnen Local kun je meerdere WordPress installaties beheren, en je hebt de mogelijkheid om een blauwdruk te maken van een installatie (meer daarover verderop). Oh, en het ziet er ook nog gelikt uit, aan de slag dus!

Local by Flywheel Installatie

Noot vooraf: Local werkt op basis van Docker. Het gaat wat ver om dat helemaal uit te leggen, maar het zorgt ervoor dat de instelling VT-X/AMD-v actief moet staan in je bios. Staat dit uit, dan krijg je hierover een foutmelding tijdens de installatie. In het support forum van Flywheel staat uitgelegd hoe je deze instelling activeert.

Download Local voor Mac of Windows (Linux wordt op dit moment niet ondersteund, de Windows versie is in bèta) en start de installatie. Het duurt even voordat het installatieproces is afgerond, maar je hoeft geen tussentijdse stappen te doorlopen.

Installatie Local by Flywheel

Algemene instellingen

Als Local is geïnstalleerd kun je in het Settings scherm de standaard installatieinstellingen voor je WordPress sites kiezen. Naast je favoriete webserver en PHP en MySql versies kun je ook een standaard admin gebruiker instellen.

Instellingen Local by Flywheel

WordPress Installatie

Vanuit het Sites scherm kun je WordPress installaties beheren. Voeg je een nieuwe WordPress installatie toe, dan pakt Local hiervoor de voorkeuren die je onder Settings hebt ingesteld. Deze kun je per site weer aanpassen, net als de instellingen voor de admin gebruiker.

Is je site eenmaal geïnstalleerd dat kun je deze starten. Via de knop View open je een tabblad met de geïnstalleerde site in je browser. De Admin knop wijst naar wp-admin van je installatie. Verder zijn er nog opties om je database te beheren met Adminer en kun je lokaal een https certificaat toevoegen. Onder Utilities heb je ten slotte de mogelijkheid om voor je lokale installatie een url te genereren die voor derden toegankelijk is.

Blauwdruk

Heb je eenmaal een installatie (met thema’s, plug-ins en algemene instellingen), dan kun je deze gebruiken als blauwdruk (blueprint) voor toekomstige installaties. Tot nu deed ik de installatie van plug-ins en thema’s vaak handmatig. No more 🙂

Conclusie

Local by Flywheel is onwijs handig. Af en toe is de ‘Local Machine’ wat traag, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd met de mogelijkheden en het gebruikersgemak.


Reacties

3 reacties op “WordPress op je computer met Local by Flywheel”

 1. Beste Louis,
  Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van uw installatie handleiding voor local by Flywheel.
  Ik loop tegen twee zaken aan.
  – Ik kan geen blauwdruk maken.
  – Mijn site geeft niet de buttons weer maar de codes.

  Weet u misschien wat ik mogelijk fout gedaan heb?

  Met een vriendelijke groet,
  Wim Berendsen

 2. Christel

  Dit is echt een geweldige oplossing voor als je gestoei met MAMP veel te ingewikkeld vindt. En fijn stap-voor-stap uitgelegd. Dank je voor het delen!

  1. Louis Wolf

   Graag gedaan 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *