WordCamp Nijmegen

WordCamp Nijmegen

Ook in 2019 wordt er weer een WordCamp Nijmegen georganiseerd. Bekijk de laatste updates op 2019.nijmegen.wordcamp.org

WordPress is meer dan een systeem om mee te bloggen: tientallen miljoenen websites zijn gebaseerd op WordPress. Sommige bronnen beweren zelfs meer dan 28% van het web. Talloze ondernemingen en zelfstandigen verdienen dan ook hun boterham dankzij WordPress, met een wereldwijd actieve gemeenschap als resultaat. De activiteiten van die gemeenschap bestaan feitelijk uit de organisatie van lokale bijeenkomsten die een dagdeel (meetup) of enkele dagen (WordCamp) in beslag nemen. Als organisatie van zo’n activiteit wordt je van ondersteuning en structuur voorzien door het WordPress Community Support (WCS).

WordCamp Nederland

In Nederland is het afgelopen jaar onrust ontstaan tussen de Nederlandse WordPress gemeenschap en WCS. Het idee vanuit de bovenliggende organisatie is dat WordCamps lokaal, en niet nationaal zouden moeten zijn. In Nederland vinden we dat raar: als je een meerdaags evenement organiseert, waarom dan niet meteen nationaal? De discussie loopt al langer, maar dit jaar werd er voor het eerst sinds het bestaan van WordCamp Nederland (WCNL) geen toestemming gegeven voor de organisatie ervan. Omdat er belangen meespelen die vragen om een goede band met WCS, is de organisatie van WCNL daarin meegegaan. De redenering en boodschap van WCS zijn als volgt: het nationale evenement remt de ontwikkeling van lokale (plaatselijke) gemeenschappen. Zodra in Nederland is bewezen dat er gezonde communities op lokaal niveau kunnen bestaan, kan er weer een nationaal evenement georganiseerd worden. “Gezond” wordt in dit geval gezien als het bestaan van drie lokale WordCamps. De vooruitzichten hiervoor zijn positief; zie ook het onderstaande interview door WP Tavern met WCNL en WCS tijdens WordCamp EU.

WordCamp Nijmegen

Gedurende de discussie hierboven was er al initiatief genomen voor de organisatie van WordCamp Nijmegen. Deze eerste lokale WordCamp in Nelderland staat op de agenda voor 1 en 2 september 2017. Kort daarna is ook WordCamp Utrecht aangekondigd, wat zal plaatsvinden op 25 en 26 november. Two down, one to go.

De WordPress Cursus helpt natuurlijk mee met de organisatie van WordCamp Nijmegen. Momenteel staan er diverse calls uit die vragen om hulp: vrijwilliger, spreker of sponsor? Laat van je horen en draag bij aan een doorslaand succes van WordCamp Nijmegen!

Door Louis Wolf

Louis is trainer voor de WordPress Cursus in Arnhem en Nijmegen. Ter ondersteuning van zijn cursussen schrijft Louis blog berichten. Naast zijn werk als trainer is Louis software ontwikkelaar en leert hij kinderen programmeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.