Betalingen accepteren in WordPress

Betalingen accepteren met WordPress

Wie wil er nou geen geld verdienen met z’n website!? Maar waar begin je, wat is een goede oplossing voor jouw situatie? In deze post probeer ik een overzicht te geven van de mogelijkheden om betalingen via je website te accepteren, door helderheid te scheppen in het oerwoud van Payment Service Providers, Payment Gateways, Plug-ins en Webshops.

Laten we daarom eerst eens beginnen met wat begrippen:

Payment Service Provider: ook wel afgekort tot PSP. Dit is de partij die tussen de bank en jouw website zit. De functie van de PSP is het koppelen van webwinkels met bankrekeningen. Bekende voorbeelden van PSP´s in Nederland zijn Mollie en Buckaroo.

Payment Gateway: dit is de software die de koppeling tussen de webwinkel en de PSP (en daarmee indirect jouw bank) tot stand brengt. Deze software wordt soms beschikbaar gesteld via je PSP (Mollie, Buckaroo). Veel van de plug-ins die in dit artikel worden besproken treden feitelijk ook op als Payment Gateway. In de instellingen van de Payment Gateway configureer je de gegevens die je van je PSP (zie hierboven) hebt ontvangen om de verbinding met hun betaalservice tot stand te brengen.

De Bank

Misschien vraag je je nu af waarom je een PSP zoals Mollie zou moeten inschakelen. Waarom zou je niet direct contact met de bank leggen? Dat kan namelijk ook. Maar dan moet je zélf (of jouw ‘mannetje’) zorgen dat jouw webwinkel gaat communiceren met de bank. Dat klinkt als een goed idee, maar dat is het meestal niet.

Een koppeling realiseren is namelijk veel werk en daarmee duur. Daar komt bij dat bankmedewerkers weinig verstand hebben van software en online betalingen. Ze kunnen weinig of geen ondersteuning bieden. Dat komt doordat de banken zelf geen software bedrijven zijn en externe bedrijven inschakelen om – bijvoorbeeld – Rabobank OnlineKassa te ontwikkelen. Daarnaast krijg je maar een beperkt aantal betaalmethoden tot je beschikking (iDeal, credit card), terwijl je misschien ook buitenlandse valuta of Bitcoins wilt kunnen accepteren.

Meestal is werken met een PSP vanuit praktisch oogpunt al een beter idee. Vaak zijn ze nog goedkoper ook.

Gratis betalingen accepteren met WordPress

Dit is een utopie. Je kunt heel goedkoop een webshop beginnen, maar gratis kan eigenlijk niet.

Stel dat je de kosten van je domeinnaam en hosting even niet meetelt, bijvoorbeeld omdat je die al had. Dan heb je allereerst een PSP nodig. De overeenkomst met je PSP is in principe gratis, maar per transactie zal er een bedrag/percentage in rekening worden gebracht. Dat geldt ook voor services als Paypal.

Met zo’n overeenkomst op zak ben je in business. Echter, afhankelijk van hoe je betalingen wilt accepteren en wat je verkoopt, zul je voor aanvullende software misschien toch nog met extra kosten geconfronteerd worden. Verderop meer daarover.

Betalingen accepteren met WordPress

WordPress staat klaar en je hebt een Payment Service Provider uitgekozen, kom maar op met die shop! Nou, doe nog even een stapje terug. Er zijn namelijk eenvoudiger oplossingen denkbaar om betalingen te accepteren.

Een webshop is de meest uitgebreide optie die je kunt kiezen. Met een webshop kun je produkten aanmaken en beheren, verzend- en betaalmethoden configureren, orders van status veranderen en facturen per mail versturen. Maar mogelijk zijn dat te veel opties voor jouw situatie. Misschien voldoet een eenvoudig formulier met een betaalknop ook al.

Standalone oplossingen

Er zijn een aantal plug-ins beschikbaar die eenvoud als credo hebben. Deze plug-ins staan opzichzelf, zonder dat je andere plug-ins nodig hebt. Na de eerste configuratie (het instellen van je PSP) , is het kopieëren en plakken van een zogenaamde shortcode soms al voldoende om een betaaloptie aan een pagina of bericht toe te voegen.

Paypal

Een voorbeeld van het bovenstaande is Simple Paypal Shopping Cart. Daarmee heb je welliswaar alleen Paypal (en credit card) tot je beschikking, maar voor internationale klanten kan dat voldoende zijn.

iDeal

Nederlanders zijn niet zonder meer fan van Paypal. Wij zien liever de vertrouwde, Hollandse iDeal optie terug. Dit is een serieuze overweging; Nederlanders haken af als ze niet via iDeal kunnen betalen bij een Nederlandse webshop. Toch maar een volledige webshop dan?

paytium

Nou, niet per sé. Een hele leuke oplossing is Paytium. Met deze plug-in kun je eenvoudig iDeal betalingen accepteren. De plug-in is in heel basic versie gratis, maar eigenlijk heb je de betaalde versie nodig om enigszins professioneel over te komen. Een beetje webshop heeft de kosten hiervoor met enkele transacties terug verdiend. Let op: Paytium werkt alleen in combinatie met Mollie, niet met Buckaroo.

Een vergelijkbare oplossing is Mollie Forms.

Credit Card / Stripe

stripe payments

Mocht je iDeal niet per sé nodig hebben en Paypal is ook niet de oplossing die je zoekt, kijk dan eens naar Stripe. Dat is een internationale PSP waarmee je, onder anderen, credit card betalingen kunt accepteren. Met een plug-in als WP Simple Pay kun je betalingen accepteren via Stripe. iDeal via Stripe kan overigens ook, maar dan moet je er weer wat werk in steken. Stripe accepteert inmiddels ook iDeal.

Overwegingen bij Standalones

Voor ieder van bovenstaande opties zijn ook weer alternatieven beschikbaar. Het gaat er vooral om dat je een idee krijgt van de eenvoud van sommige oplossingen. Kijk goed of je met zo’n eenvoudige oplossing uit de voeten kunt. Verkoop je bijvoorbeeld lidmaatschappen voor je website, dan kan het handig zijn als er direct een gebruiker wordt aangemaakt voor je klant nadat deze heeft afgerekend. Standalone oplossingen kunnen dat meestal niet. Ook als je verwacht snel te groeien, dan kan het slim zijn om direct voor een wat steviger oplossing te gaan.

Dus toch een webshop! Misschien, maar er is nog een tussenweg.

Formulieren

Stel, je redt het niet met enkel een knop en een ingebouwd formulier. Je hebt extra’s nodig: conditionele velden, het automatisch aanmaken van gebruikers, het versturen van complexe mails, koppelen naar CRM systemen, etc. Toch hoef je dan nog steeds niet voor een full-blown webshop te kiezen. WordPress komt zelf helaas niet met de mogelijkheid om fomulieren te bouwen, maar er zijn wat partijen die in dat gat zijn gesprongen en zijn heel erg goed in wat ze doen. En ja, daar vragen ze natuurlijk geld voor.

Gravity Forms

Gravity Forms is de meest gebruikte, betaalde formulier plug-in voor WordPress. Er is geen gratis variant beschikbaar en daarmee komt Rocketgenius – het bedrijf achter Gravity Forms – weg omdat ze inmiddels een gezond ecosysteem van gebruikers en ontwikkelaars rondom de plug-in hebben opgebouwd.

Gravity Forms heeft drie licenties, waarvan je waarschijnlijk de duurste nodig hebt. Bij de duurste licentie komen namelijk add-ons die interessant zijn voor eCommerce sites: gebruikers registreren, betalingen accepteren (Stripe & Paypal) en koppelingen maken met CRM en/of mailsystemen.

Maar een iDeal koppeling zit er niet bij! Dat klopt, maar een snelle zoektocht op Gravity Extend leert ons dat die add-on wel degelijk bestaat.

Formidable Forms

Het alternatief voor Gravity Forms is Formidable Forms. Het ecosysteem rondom deze plug-in is weliswaar kleiner, qua functionaliteit doet Formidable Forms niet onder voor Gravity Forms. Je kunt gratis instappen, maar wil je wat meer functies dan kom je toch weer bij de betaalde variant uit. De uitbreidingen die ik noemde bij Gravity Forms, bestaan in vergelijkbare vorm ook voor Formidable Forms, met de Pronamic Pay koppeling als third party oplossing.

Overwegingen bij Formulieren

Formulieren zijn waarschijnlijk de duurste keuze met betrekking tot het accepteren van betalingen op je website. Dat maakt ze op het eerste gezicht minder aantrekkelijk. Onderschat de kracht van deze plug-ins echter niet, ze kunnen véél meer dan alleen betalingen voor je regelen. Ik heb complete intranet sites gezien met als basis deze fomulier plug-ins. De keuze tussen Formidable en Gravity is overigens niet gemakkelijk. Ik verwijs je daarom naar bestaande vergelijkingen zodat je een eigen mening kunt vormen.

Als IT’er ben ik overigens trouw gebruiker van Contact Form 7, maar dat zie ik in dit geval (ook al is er een Paypal koppeling beschikbaar) niet als serieus alternatief voor wat we hier willen bereiken. Hetzelfde geldt voor Ninja Forms en WP Forms; ze doen hier niet mee omdat ze te weinig opties en koppelingen hebben om interessant te zijn.

Webwinkel

WooCommerce

Formulieren kunnen je niet (gemakkelijk) voorzien van produkt- en voorraadbeheer. Als je een hand vol producten hebt, dan kom je wel weg met een paar formuliertjes. Hoe complexer je shop, hoe meer je zou willen dat je voor een webshop plug-in was gegaan.

WooCommerce is zonder twijfel de beste oplossing voor webwinkels in WordPress. Er bestaan alternatieven, maar die redden het eenvoudigweg niet in een vergelijking met WooCommerce. Alle relevante PSP’s hebben een koppeling met WooCommerce beschikbaar, waarmee je de betaalkoppeling kunt regelen.

Denk wel goed na welke functionaliteit je precies nodig hebt voor jouw webshop: WooCommerce is gratis, maar de uitbreidingen op WooCommerce kunnen stevig aan de prijs zijn voor een startende internet ondernemer. Check ook Woo Plugin als je op zoek gaat naar plugins voor WooCommerce.

Overwegingen bij webwinkels

WooCommerce mag dan de beste webshop oplossing voor WordPress zijn, maar hou in je achterhoofd dat er een wereld buiten WordPress bestaat. Er is niets wat je tegen houdt om naast je WordPress  website, een webshop in Prestashop, Shopify of zelfs Magento te draaien.

Ongeacht voor welke webshop je kiest, weet dat shops notoir traag zijn. Hou er daarom rekening mee dat je wat extra hostingcapaciteit moet inslaan om een flinke webshop soepel te laten draaien.

prestashop

Tot Slot

De mogelijkheden voor het accepteren van betalingen in WordPress zijn ein-de-loos. Ik heb de combinatie van WooCommerce en formulieren nog niet eens genoemd (dat is ook meer voor de power users onder ons).

De uiteindelijke keuze die je maakt hangt af van jouw situatie en daarvoor zul je toch wat research moeten doen. Kijk vooral naar het type produkt dat je verkoopt (downloads, herhaalde abonnementen, fysieke produkten), welke betaalmethoden je wilt accepteren en wat de flow van het bestelproces moet zijn. En vergeet niet: customers first!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *