WordPress 4.9

Nieuwe Features in WordPress 4.9

Op 14 november zou WordPress 4.9 moeten uitkomen, met een behoorlijk aantal nieuwtjes. De belangrijkste aanpassingen die met deze versie meekomen lees je hieronder.

Customizer

Het Core team stopt steeds meer functionaliteit van WordPress in de Customizer. Dit stukje WordPress wordt daardoor langzaam steeds belangrijker voor (visuele) instellingen. De nieuwste WordPress, versie 4.9, doet een duit in het zakje voegt weer een aantal leuke verbeteringen aan de Customizer toe.

Aanpassingen inplannen

In de nieuwe Customizer is het mogelijk om wijzigingen in te plannen of als Concept op te slaan. Denk hierbij aan de Concept en Publicatie functies van Berichten en Pagina’s. Door deze nieuwe functie is het ook mogelijk geworden om gemaakte aanpassingen voor feedback eerst met collega’s te delen – via de eveneens nieuwe Deel Preview Link functie.

Menu beheer

De voornaamste verbeteringen van de afgelopen WordPress versies zaten in het menubeheer van de Customizer. Dat zijn er inmiddels zoveel dat we in de WordPress Cursus voor menu´s ook zijn over gestapt van het klassieke menubeheer naar de Customizer. Ook met deze versie van WordPress zijn hier weer aanpassingen die de workflow bij het maken en aanpassen van menu’s moeten verbeteren.

Thema beheer

Een bewijs van het steeds groter wordende belang van de Customizer is dat het in WordPress 4.9 mogelijk is geworden om vanuit de Customizer een nieuwe thema’s uit te zoeken en te installeren.

Widgets

Gallerij Widget

Naast de recente toevoeging van Video- en Afbeelding widgets is er nu ook een Gallerij widget bij gekomen. Als je de gallerij functie van WordPress kent, dan begrijp je direct wat deze widget doet. Heb je deze functie niet eerder gebruikt: WordPress bevat een Spartaanse Gallerij functie, waarmee je gemakkelijk afbeeldingen kunt uitlijnen. Stel je er niet teveel van voor, mooie pop-ups en sliders zijn niet inbegrepen.

Tekst Widget

De tekst bevat vanaf nu ook de knop Media Toevoegen zoals we die al kennen van de Pagina en Bericht editor. Handig! Nu hoeven we niet meer tussen de Media Bibliotheek en de betreffende widget te navigeren om te juiste afbeelding URL op te halen.

Verder is het mogelijk geworden om shortcodes te gebruiken in de Tekst Widget (nee, dat kon eerder niet). Contact Form 7 in een widget? Geen probleem!

Video Widget

De Video Widget herkende tot nu toe alleen video’s gehost op Youtube of Vimeo. Andere platformen werden niet direct ondersteund. Daar is nu verandering in gekomen: elk ander platform dat oEmbed gebruikt (zoals Facebook) is nu ook bruikbaar als Video host.

Thema’s Wisselen

Thema’s wisselen zal nooit helemaal vlekkeloos verlopen, maar deze versie van WordPress maakt het wel makkelijker. Tot en met versie 4.8.3 kon je er vanuit gaan dat je de posities van je menu’s en widgets opnieuw moest instellen als je van Thema wisselde. Daar komt nu verbetering in. Door de manier waarop de posities van je menu’s en widgets worden opgeslagen en mogelijke thema locaties worden bijgehouden zou je minder vaak last moeten hebben van ‘verloren’ menu’s  en/of widgets na het kiezen van een ander Thema.

Voor Programmeurs

Ook voor programmeurs zijn er verbeteringen! Er is syntax highlighting toegevoegd voor de Thema- en Plug-in Editors. Of het een goed idee is om je thema’s en plug-ins op deze manier aan te passen is een tweede. Maar, mocht je fouten maken, dan zou de nieuwe editor die moeten moeten oppikken (linten) en er bovendien voor moeten zorgen dat je je aanpassingen niet kunt opslaan. Een goede verbetering wat ons betreft. De syntax highlighter is ook aan HTML Widgets en de Extra CSS functie van de Customizer toegevoegd. Zie deze pagina voor een compleet overzicht met betrekking tot code in WordPress.

Tot Slot

WordPress 4.9 bevat leuke nieuwe features die de dagelijkse werkzaamheden nét wat gemakkelijker maken. Met name de verbeteringen in het opslaan van Widget en Menu locaties dragen hieraan bij voor degenen die vaak van Thema wisselen. De aanpassingen aan de verschillende Widgets zijn welliswaar leuk, maar eerlijk is eerlijk, niet echt wereldschokkend. Voor ontwikkelaars is de toevoeging van CodeMirror een flinke stap vooruit. Met deze release wordt de Customizer weer net iets belangrijker voor het beheer van je website, naar onze mening zou de Customizer dan ook prominentere plek in de menustructuur van het admin gedeelte mogen krijgen. Dit overzicht geeft de belangrijkste aanpassingen weer, voor een compleet overzicht kun je terecht bij de WordPress 4.9 fieldguide.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *