Je hebt de knoop doorgehakt! Je wilt een website en dit keer ook echt. Misschien is nog niet alles 100% helder, maar dit keer ga je doorbijten. Dan is deze post voor jou. Te vaak zie ik verwarring over domeinnamen, WordPress, hosting en WordPress.com. Met onnodige teleurstelling als gevolg. In deze blogpost vertel ik je wat moet weten om de juiste keuzes te maken voor jouw situatie.
Websites, heel algemeen
Allereerst moet je weten hoe een website überhaupt werkt. Niet in detail, maar de grote lijn:
In bovenstaande afbeelding zie je links de computer van de gebruiker. Dat zou de laptop, tablet of telefoon kunnen zijn waar je op dit moment mee werkt. Op dat apparaat gebruik je een browser (Chrome, Firefox, Safari, Edge) om via het internet websites te benaderen. Wat er in feite gebeurt: je downloadt bestanden, zoals afbeeldingen en tekst, vanaf het internet (de wolk) naar je computer. Dat zijn vaak tientallen bestanden die allemaal een stukje uit de website-puzzel zijn. De browser op jouw apparaat maakt er een overzichtelijk geheel van: de website.
Waar komen die bestanden nou vandaan? De bestanden die je downloadt staan op het internet, op servers. In bovenstaande afbeelding is dat de grote, vierkante computer rechts. Servers zijn dus ook gewoon computers, maar dan met extra software. Die extra software maakt van een ‘gewone’ computer een webserver. Een beetje webserver kan met gemak meerdere websites ‘hosten’.
Hosting
Een hoster of hostingprovider is het bedrijf dat serverruimte (hosting) aanbiedt voor websites. Zij ‘hosten’ jouw website. In Nederland zijn transip, mijndomein en hostnet bekende voorbeelden van hostingproviders. Er bestaan echter honderden hostingbedrijven. Deze bedrijven kunnen verschillende typen websites hosten, waarvan WordPress er één is.
Voor hosting moet je in principe betalen. Je neemt dan een hostingpakket af.
Domeinnaam
Met hosting alleen ben je er nog niet. Hostingservers staan op het internet namelijk geregistreerd op een IP adres. Deze adressen ken je misschien ook van je internetprovider. Een voorbeeld van een IP adres is 64.233.191.255. Zo’n nummer is natuurlijk erg onhandig om te onthouden als je een website wilt bezoeken. Bovendien kunnen er meerdere websites op één server staan, wat het allemaal niet overzichtelijker maakt. Daarom bestaan er domeinnamen. Google.com is een voorbeeld van een domeinnaam.
Een domeinnaam is een gemakkelijke manier voor gebruikers om jouw website terug te vinden op het internet. Een domeinnaam wil je dus gekoppeld hebben aan je hosting, zodat gebruikers op de juiste (jouw) website terecht komen. Het handigste is om de hosting en de domeinnaam bij hetzelfde bedrijf onder te brengen. Dat hoeft niet, maar werkt meestal wel veruit het gemakkelijkst.
Voor je domeinnaam betaal je ook, net als voor je hosting.
WordPress
WordPress is een Content Management Systeem waarmee je een website kunt bouwen. WordPress is open source, gratis software die je zelf of via je hostingprovider kunt (laten) installeren op jouw hostingpakket.
WordPress is te downloaden vanaf wordpress.org. Voor niet-technische gebruikers is deze installatie een uitdaging. Gelukkig hebben de meeste hostingproviders een omgeving waar je met een druk op de knop WordPress kunt installeren. Je hostingprovider kan je natuurlijk ook gewoon helpen, daar betaal je immers voor.
Conclusie tot nu toe: je hebt een domeinnaam, hosting en WordPress nodig om een website te bouwen.
WordPress.com
Nu we weten wat hosting en domeinnamen zijn kunnen we ingaan op het punt van verwarring: WordPress.com.
Via WordPress.com kun je ook een WordPress website aanmaken. Door jezelf te registreren en krijg je direct een website tot je beschikking. WordPress.com treedt op als je hostingprovider en in beginsel is dat gratis.
De eerste gedacht is nu misschien: “Gratis, en geen gedoe met installeren! Doe mij maar zo’n WordPress.com website!”
Maar. Uit het .com domein kun je al kun afleiden dat WordPress.com een commerciëel initiatief is, dus met het doel om geld te verdienen. Geld verdien je niet door gratis websites weg te geven. Als je jezelf registreert via WordPress.com krijg je een speciaal type WordPress website dat onderdeel uitmaakt van een groter geheel (een multisite). Dat is gratis, maar ook beperkt. Als je meer wilt, dan ga je wel betalen voor de extra’s.
Aanpassen (plugins & thema’s)
Als je WordPress zelf installeert op je eigen hostingpakket, dan heb je de vrijheid om WordPress uit te breiden met plugins, en van uiterlijk te veranderen via thema’s. Die vrijheid heb je bij WordPress.com niet, of in elk geval beperkter binnen het gratis pakket. Wil je deze mogelijkheden wel, dan betaal je daarvoor en vergeleken met reguliere hosting is dat relatief duur.
Domein
Ook krijg je geen domeinnaam toegewezen, maar een subdomein. De domeinnaam is wordpress.com, met als voorvoegsel (het subdomein) de naam van de website die je geregistreerd hebt. Dat ziet eruit als https://mijnwebsite.wordpress.com, waarbij mijnwebsite het subdomein is. Je kunt je eigen domeinnaam (bijvoorbeeld mijnwebsite.nl) overigens wel koppelen aan je WordPress.com account, maar ook daarvoor moet je gewoon betalen.
Interface
WordPress.com er anders uit dan de gratis, zelf te installeren, WordPress. Doe je een (online) cursus WordPress, dan is de kans groot dat jouw omgeving er heel anders uitziet dan wat er in een WordPress cursus behandeld wordt.
Tot slot
Er is nog één puntje waar ik je op wil wijzen: je website kan als hobby beginnen, maar een hobby kan uitgroeien. Wil je na verloop van tijd serieuzer aan de slag met je WordPress.com website, dan heb je de keuze tussen de betaalde pakketten of verhuizen. En dat verhuizen zal je wat moeite kosten. Niet alleen is het tijdrovend om afbeeldingen te verhuizen en een nieuw thema in te richten: je zult jezelf ook een andere interface moeten aanleren.
Het bovenstaande verhaal over WordPress.com klinkt wat negatief, maar kan een prima oplossing zijn. WordPress.com is gratis, snel en gemakkelijk in gebruik te nemen. Het gaat mij er vooral om dat je een bewuste keuze maakt. Denk dus van tevoren goed na wat je met je website van plan bent!
Geef een reactie