Spam Voorkomen

Een kort overzicht dit keer. Ik krijg veel te vaak vragen over spam die via website formulieren worden verstuurd. Je kunt dit redelijk eenvoudig voorkomen. Een effectieve manier om spam te voorkomen is om (via een plugin) Google reCaptcha te implementeren. Ik ben er echter niet zo van gecharmeerd. Het is best een gedoe om de juiste keys te verkrijgen, het werkt niet altijd (lees: het werkt te goed) en als je als gebruiker een puzzeltje krijgt voorgeschoteld is dat eigenlijk onwijs irritant. Daarbij, waarom zou je dit uitbesteden bij een bedrijf dat alles van je wil weten als er ook minder ingrijpende oplossingen zijn?

Honeypot

Het eerste wat je zou moeten proberen is een honeypot plugin. Een honeypot is in feite een lokkertje voor (geautomatiseerde) spammers. Via een plugin voeg je een extra veld aan je formulieren toe. Dit veld is onzichtbaar voor gewone gebruikers, maar niet voor scripts. Omdat de meeste spam scripts automatisch alle velden van een formulier invullen, en dus ook het verborgen veld, kan spam eenvoudig worden geïdentificeerd.

Bijna elke formulier plugin heeft ook een instelling voor een honeypot. Is deze optie niet beschikbaar in jouw formulier plugin, installeer dan een extra honeypot plugin.

Akismet

Soms is een honeypot niet voldoende. Je kunt dan een stap verder gaan met behulp van Akismet. Als je Akismet niet kent: deze plugin wordt gebruikt om comment spam te voorkomen. Op basis van wat gebruikers identificeren als spam wordt de (database achter) deze plugin slimmer. Daardoor is de plugin bijzonder effectief in het identificeren en voorkomen van spam.

Akismet kan ook gecombineerd worden met formulieren. Bijna elke grote formulier plugin heeft een integratie met Akismet:

Conclusie

Spam kun je voorkomen en eigenlijk is het kinderlijk eenvoudig 🙂

By Louis Wolf

Louis is trainer voor de WordPress Cursus in Arnhem en Nijmegen. Ter ondersteuning van zijn cursussen schrijft Louis blog berichten. Naast zijn werk als trainer is Louis software ontwikkelaar en leert hij kinderen programmeren.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *