Twenty Twenty-One

Jaarlijks werk ik het thema van deze website bij. Ooit begon ik met Divi, maar met dit thema (of eigenlijk de pagebuilder) had ik toch best wel wat problemen. Bovendien is het lang-zaam om mee te werken.

Daarom gebruik ik tegenwoordig het default WordPress thema van het betreffende jaar. Dat helpt me ook bij het geven van mijn WordPress cursus. Twenty Seventeen was de eerste thema dat ik voor deze website gebruikte, opgevolgd door Twenty Nineteen. Twenty Twenty heb ik vanwege corona overgeslagen, want ik kon toch geen cursus geven dus het was niet erg lonend om de website op deze manier up-to-date te houden. Nu corona op z’n einde lijkt te lopen, was het tijd om Twenty Twenty-One erbij te pakken. Zie hier het resultaat.

Twenty Twenty-One

Op het eerste gezicht is Twenty Twenty-One geen mooi thema. De PR afbeeldingen met groene achtergrond en rommelig geordende impressionistische werken (afbeelding rechts) nodigen ook niet uit om eens lekker met het thema te gaan stoeien.

https://wordpress.org/support/article/twenty-twenty-one/

Toch kan ik ermee uit de voeten. Even los van Twenty Twenty-One, merk ik dat ik door de tijd steeds minder maatwerk op de thema’s hoef te doen om een nette website te bouwen. Dat komt enerzijds omdat de (default) thema’s vanaf Twenty Nineteen behoorlijk kaal zijn van zichzelf; hierdoor hoef ik geen vreemde kunstgrepen te doen om het uiterlijk op orde te krijgen.

Anderzijds komt het doordat de blok-editor snel beter en uitgebreider is geworden. Daardoor is het eenvoudiger geworden om complexe pagina’s te bouwen en deze naar wens vorm te geven. Toen de gutenberg blok editor werd geïntroduceerd had ik nog plugins met aanvullende blokken nodig om kolommen en secties / groepen te maken, maar die zijn tegenwoordig standaard aanwezig. Een deel van het maatwerk is dus verschoven naar blokken. Dat is denk ik goed, want als ik geen maatwerk hoef te bouwen in CSS of code, kan iedereen het maken.

Over het thema Twenty Twenty-One zelf valt eigenlijk niet zoveel te vertellen. Het is spartaans en alle ‘features’ waarmee het thema is aangekondigd komen voort uit blok-functionaliteit die niet gebonden is aan het thema. Verderop vertel ik over Twentig en Genesis Blocks, de plugins die het mij heel gemakkelijk hebben gemaakt om deze website te maken.

Blok Plugins

In Twenty Nineteen gebruikte ik verschillende blok plugins om dingen als prijsoverzichten, secties, FAQ’s en persoonkaarten toe te voegen. De blokken die ik nodig had waren toen verspreid over de onderstaande plugins. Deze plugins komen echter met een heleboel blokken waarvan ik de meeste nooit zal gebruiken. De plugins zijn wat dat betreft wat onevenwichtig samengesteld. Dat zorgt voor een overdaad aan plugins en een rommelig overzicht in de verzameling van blokken waaruit je kunt putten. Dat elke plugin er ook nog eens zijn eigen huisstijl op na houdt versterkt dit laatste punt. Gelukkig kun je in twee van de drie plugins (Atomic uitgezonderd) ongebruikte blokken uitschakelen. Atomic heeft inmiddels een opvolger genaamd Genesis, verderop meer hierover.

Twentig Toolkit

Een hele fijne (en welkome) aanvulling op Twenty Twenty-One is Twentig Toolkit. Deze plugin introduceert een scala aan functionaliteiten, zoals lettertypes, blok uitbreidingen (instellingen voor kleur, patronen, regelhoogte, etc), extra pagina templates (o.a. zonder titel), verschillende header- en footer layouts en je kunt zelfs complete demo pagina’s importeren.

Genesis Blocks

Deze plugin is de opvolger van Atomic Blocks, en blijkt voor mij bijna alle blok-types te bevatten die ik nodig heb voor deze website. Er is een prijsblok, een container blok waarmee ik de hero sectie bovenaan de homepage kon bouwen en een profielblok waarmee ik een korte bio over mezelf heb gemaakt.

Het hero blok heb ik trouwens geïmporteerd als voorgedefinieerde layout. Erg handig. En net als bij Twentig komen ook bij Genesis Block downloadbare pagina layouts die je kunt gebruiken om supersnel pagina’s op te bouwen. De combinatie Twenty Twenty-One, Twentig en Genesis geeft ontzettend veel mogelijkheden.

Ultimate Addons for Gutenberg

Ondanks dat bovenstaande plugins ontzettend veel mogelijk maken, had ik toch nog een extra plugin nodig. Op mijn contactpagina heb ik graag een kaartje zodat potentiële cursusdeelnemers snel kunnen zien waar in Nijmegen ik mijn cursussen geef. Kortom, ik heb een kaart blok nodig en dat zit standaard niet in WordPress én niet in de verzameling van Genesis Blocks. Ik maak daarom nog steeds gebruik van Ultimate Addons for Gutenberg. Gelukkig kun je de blokken die je niet gebruikt uitschakelen. Ik heb dan ook maar één blok actief van deze plugin.

Overigens maak ik ook nog gebruik van het FAQ blok dat je bij Yoast SEO ‘krijgt’, maar omdat ik Yoast SEO sowieso gebruik voor mijn vindbaarheid zie ik dit niet als een extra blok plugin.

Maatwerk

Voor de vorm (en uit gewoonte) heb ik op basis van Twenty Twenty-One wel nog een child-theme gemaakt. Ik heb de styling overgenomen van de vorige versie van mijn Twenty Nineteen thema. Ik ben er nog niet aan toegekomen om dit op te schonen, maar vermoed dat ik veel van de stijlregels eigenlijk niet meer nodig heb.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *