Dus je wilt een website? En het liefst een systeem dat je zelf kunt onderhouden. Je omgeving adviseert je misschien WordPress. Maar past het bij jou en hoe zit het met hosting? Is dit een nieuw onderwerp voor je, dan kun je jezelf verdrinken in mogelijkheden en details die je mogelijk verleiden tot onbezonnen keuzes. In deze post zet ik een aantal zaken op een rijtje om mee te nemen in je overwegingen.
Mijn ervaring is dat mensen die een website willen, in hun enthousiasme vaak al een domeinnaam en hosting hebben geregeld. Zet er even een rem op. Realiseer je ook: deze keuzes hebben invloed op je vindbaarheid in Google. Ga ook eerst bij jezelf na wat je wilt. Ben je op zoek naar een flexibel systeem dat een webshop kan worden? Wil je dat je site er op alle apparaten gelikt uit ziet? Heb je veel of weinig pagina’s nodig? Wat is je budget?
Online Zelfbouw Systemen
Er zijn onwijs veel alles-in-één oplossingen die je in no time een website laten bouwen, zoals Squarespace, Wix of Google Sites. En natuurlijk is er WordPress.com – de uitgeklede, online variant van WordPress. Dagelijks komen er nieuwe platforms bij en soms heeft je hosting provider zelfs een eigen zelfbouw systeem. Dit laatste zou ik overigens niet adviseren, tenzij het de core-business van je provider is.
Het voordeel is duidelijk: je kunt snel uit de voeten en het resultaat ziet er (meestal) strak uit. Vaak zijn deze platformen zelfs gratis in gebruik. Er zijn ook nadelen; binnen één platform zijn de gemaakte sites erg uniform en de systemen zijn weinig flexibel. Vanzelfsprekend betaal je voor de koppeling van een domeinnaam en het verwijderen van de platform logo’s.
Content Management Systeem
Je kunt ook eigen hosting regelen en daarop een CMS installeren. Goede providers geven je, bijvoorbeeld via Softalicious, de keus uit honderden systemen die je via een paar muisklikken kunt installeren. De bekendste systemen voor websitebouw zijn WordPress, Joomla en Drupal. De laatste kent een steile leercurve, maar is erg flexibel. Joomla is handig als je een uitgebreid rechtensysteem voor je gebruikers, of een meertalige site nodig hebt. Volgens velen is WordPress het meest gebruiksvriendelijk, en wordt in elk geval het meest gebruikt (zie afbeelding rechts).
WordPress Hosting
Gezien het aantal gebruikers lijk je aan WordPress eigenlijk niet zo´n buil te kunnen vallen. Het systeem kan met je meegroeien en in je kennissenkring is zonder twijfel iemand te vinden die je op weg kan helpen. Een cursus volgen is natuurlijk ook een optie.
Je belangrijkste keuze is in mijn ogen de hosting. Hoe beter (lees: sneller) je hosting, hoe hoger Google je rankt. Ook hebben jij en je bezoekers profijt van een snelle website.
Bekijk je opties kritisch voor je een keuze maakt en bel desnoods een keer op. Juist telefonisch moet je hoster uitblinken. Laat je niet alleen leiden door de prijs. Als je prijzen en pakketten vergelijkt, hou er dan rekening mee dat SSD sneller is dan HDD. Beperkingen tot één database zijn flauwekul, evenals extra kosten voor https en email adressen.
Bron gebruikte afbeeldingen: Strato.nl
Geef een reactie